فهرست مطالب

حدیث پژوهی - پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1390)

نشریه حدیث پژوهی
پیاپی 6 (پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/12/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بی بی سادات رضی بهابادی، معصومه علی بخشی صفحه 7
    نظر به پیوند ناگسستنی اهل بیت با قرآن و نقش ایشان برای دستیابی به فهم معارف قرآنی، شناخت گفتارهای قرآنی ائمه از اهمیت به سزایی برخوردار است.
    از امام موسی کاظم 275 روایت قرآنی به ما رسیده است. این پژوهش به گونه شناسی این روایات می پردازد.
    گفتارهای قرآنی امام کاظم قابل تقسیم به انواعی است: 1. روایات تفسیری 2. روایات تاویلی 3. روایات تطبیقی 4. روایات استشهادی 5. روایات مربوط به علوم قرآنی.
    بیشترین روایات قرانی امام با 112 عدد، روایات تفسیری است که به بیان معنای ظاهری آیات می پردازد.
    عصر امام کاظم هم زمان با حضور مذاهب فقهی و کلامی متعدداست؛ از این رو، استشهاد به نص و مضامین آیات قرآن، بخش عظیمی از گفتارهای قرآنی امام با81 مورد است. روایات تاویلی با 39 عدد به بیان معنای باطنی و روایات تطبیقی با 26 عدد به بیان مصادیق اختصاص دارد. کوچک ترین بخش گفتارهای قرآنی امام، روایات علوم قرآنی است که هفده روایت است.
    کلیدواژگان: امام کاظم، گفتارهای قرآنی، روایات تفسیری، روایات تاویلی، روایات تطبیقی، استشهادات
  • محمدعلی مهدوی راد، محسن رفعت صفحه 31
    یکی از شرح های مشهور نهج البلاغه، شرح ابن ابی الحدید معتزلی است. او در این اثر، برای تفسیر کلام امیر مومنان توجه ویژه ای مبذول داشته، و اساس کار خود را بر قواعد و مولفه هایی بنا نهاده تا شرح کلام در جایگاه خویش خوش نشیند. پژوهش حاضر، به دنبال آن است تا نشان دهد وی در شرح خود، راه تقلید و نقل صرف را پیش گرفته، اما در عین حال به اجتهاد خود، کلام امیر مومنان را شرح کرده است. در این پژوهش، ضمن بررسی مولفه های مهم موجود نزد شارح در تفسیر کلام امام؛ از قبیل یافتن عناصر مهم مشترک در شرح، مانند بیان فضای درونی و بیرونی روایت، به بررسی منهج حدیثی وی پرداخته شده با بیان این نکته که وی از مجموعه روایات در شرح کلام و نیز از احادیث پیامبر، ائمه معصومین، صحابه و تابعین و... در همانندسازی با کلام امام، روایات در تبیین واژگان و مفردات و تشخیص اعراب و... استفاده کرده است. گفتنی است که شارح نسبت به احادیث مربوط به اخلاق، با تساهل و تسامح گذشته، اما در مورد احادیث تاریخی یا کلامی خود را نقاد نشان داده است.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، روش اجتهادی، روش فهم حدیث، فضای بیرونی روایت، فضای درونی روایت، زبان معیار، منهج حدیثی
  • علی محمد میرجلیلی صفحه 79
    یکی از امور مهم در فقه الحدیث، توجه به روایات معلل و تشخیص آن ها از روایات صحیح است. شناخت روایات معلل نیاز به اطلاعات دقیق و تخصص لازم در حدیث شناسی دارد، و تنها استادان فن حدیث و خبرگانی که به اسناد و متون روایات آشنایی کامل داشته باشند، از عهده تشخیص روایات معلل برمی آیند. در این مقاله، انواع علل الحدیث و راه شناخت آن ها مورد بحث قرار می گیرد، و نمونه هایی از احادیث معلل معرفی می گردد. امور ذیل از نشانه های علت در حدیث است:1. تفرد راوی در نقل؛2. حدیث به ظاهر دارای سند موصول است، ولی پس از تحقیق روشن می شود که برخی از افراد سند حذف شده است؛ 3. روایت در ظاهر مرفوع است ولی در واقع موقوف می باشد که در قالب مرفوع نقل شده است؛4. متن حدیث با متن روایت دیگری مخلوط شده یا سند حدیثی در ضمن سند روایت دیگری آورده شده است؛5. راوی در هنگام نقل دچار توهم و تحریف گشته است مثلا کلمه یا جمله ای به روایت افزوده است؛6. تقطیع روایت در مواردی که بخش متروک با بخش مذکور دارای پیوند معنایی باشد.
    کلیدواژگان: حدیث، روایت، علت و معلل
  • سید رضا مودب، حمیدرضا یونسی صفحه 115
    پژوهش حاضر با استناد به روایات منقول در منابع شیعه به اثبات نظریه «نزول لفظی و معنوی قرآن کریم» توامان از سوی خداوند متعال پرداخته، و با استناد به تاکید روایات بر نزول قرآن کریم به زبانی(لغتی) خاص و بیان دو لفظ «آیه و معنا» درباره نزول قرآن، و وجود محکمات و متشابهات در آیات و نیز نسبت انزال قرآن کریم به خداوند متعال اثبات می کند که پیامبر اکرم هیچ دخل و تصرفی در نزول آیات و ابلاغ آن به مردم هم در مقام لفظ و هم در مقام معنا نداشته است. نویسندگان مقاله با طرح این مباحث به نقد و رد نظریه دکتر سروش در باب کیفیت نزول قرآن از دیدگاه روایات پرداخته اند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، نزول لفظی و نزول معنوی، دکتر سروش، کیفیت نزول، نقد نظریه
  • حامد پوررستمی صفحه 135
    نهج البلاغه که آیینه اندیشه قرآن ناطق و ناطق قرآن یعنی امیر مومنان علی است، کتابی بس سترگ و پرمنزلت بوده که صورت انیق و سیرت عمیق آن موجبات تمایز این اثر را با دیگر آثار روایی رقم زده است.
    از بدو طلوع و ظهور این اثر اهتمام ویژه ای به استنساخ و استخراج معارف آن مبذول شد که از حیث زمانی می توان نسخه های متنی(تنها متن) و نسخه های شرحی(متن همراه با شرح) نهج-البلاغه را به سه دسته تقسیم کرد: 1. نسخه های متقدم 2. نسخه های متاخر 3. نسخه های معاصر.
    روشن است که معیار سنجش و اعتبار در بررسی های سندی نسخه های متنی و شرحی متقدم بوده، و نسخه های متاخر و معاصر نهج البلاغه برگرفته از نسخه های متقدم می باشند، اما نکته مهم در این میان، وجود اختلافات قابل ملاحظه ای است که میان نسخه های معاصر یعنی عبده و صبحی صالح و نسخه های متقدم و حتی متاخر به چشم می خورد. مهم تر آنکه به نظر می رسد متن غالب ترجمه های معاصر نهج البلاغه بر اساس نسخه های عبده و صبحی صالح سامان یافته و تحت تاثیر آن هاست. این مسئله خود اشکالات و اشتباهاتی را در حوزه متن، ترجمه و شرح نهج البلاغه در میان معاصرین فراهم کرده و شواهدی وجود دارد که عبارتی در نسخه های عبده و صبحی صالح و به تبع آن در بسیاری از آثار و ترجمه های فارسی معاصر راه یافته است، در حالی که آن عبارت در هیچ یک از نسخه های متقدم و حتی متاخر یا ذکر نشده و یا به شکل متفاوتی درج شده است. این مقاله به بررسی و تحلیل موارد پیش گفته و برخی از شواهد آن مذکور می پردازد.
    کلیدواژگان: نسخه شناسی نهج البلاغه، ترجمه نهج البلاغه، نهج البلاغه عبده، نهج البلاغه صبحی صالح، آسیب شناسی
  • محمدکاظم شاکر، فاطمه سادات موسوی حرمی صفحه 159
    خلقت خداگونه انسان برای اولین بار در آموزه های تورات آمده است. بر طبق آنچه سفر پیدایش بیان می کند خداوند انسان را به صورت خود آفریده است؛ مسئله ای که در متون خاص مسیحیان نیز مورد اشاره قرار گرفته است. نکته حائز اهمیت در دیدگاه عهدین نسبت به این مسئله این است که میان خلقت آدمی بر صورت الهی و سروری و تسلط او بر سایر موجودات عالم رابطه مستقیمی وجود دارد. این آموزه در در متون اسلامی اعم از شیعه و سنی نیز آمده است به نحوی که احادیثی همچون «إن الله خلق آدم علی صورته» از فراوانی قابل توجهی در متون روایی برخوردارند. در اینجا مسئله اصلی این است که آیا این آموزه در متون اسلامی برگرفته از عهدین است. به عبارت دیگر، آیا این حدیث برساخته جاعلان است، و آن ها این حدیث را از متون یهودی مسیحی گرفته و وارد متون حدیثی کرده اند؟ یا ریشه در حوزه وسیع تفکرات و تعالیم اسلامی دارد. این مقاله در آغاز، نگاهی به آنچه در متون یهودی و مسیحی در این باره آمده است، انداخته و سپس وضعیت سندی و دلالی این حدیث را از دیدگاه دانشمندان مسلمان مورد بررسی قرار داده است، و سپس با سیری در اندیشه عارفان مسلمان که این حدیث را در تبیین یکی از مهم ترین نظریات خود یعنی نظریه انسان کامل به کار گرفته اند، به این نتیجه رسیده است صرف اشتراک آموزه ای میان ادیان مختلف مقوم انگاره اقتباسی بودن آن آموزه نیست، و مسئله آفرینش انسان بر صورت الهی یکی از عمیق ترین آموزه هایی است که در ادیان ابراهیمی مطرح شده است بدون آنکه ادیان پسین از پیشین وام گیری داشته باشند.
    کلیدواژگان: صورت خدا، خداگونگی، اسرائیلیات، آموزه بین ادیانی، انسان کامل
  • حمید باقری، محمدکاظم رحمان ستایش صفحه 185
    بحث و سخن درباره اعتبار خبر موثق به دلیل فراوانی مصادیق آن در منابع حدیثی شیعه، از اهمیت به سزایی برخوردار است. در یک نگاه کلی، دانشمندان شیعه را می توان به دو گروه دسته بندی کرد: گروهی باور به اعتبار حدیث موثق دارند که این نظر خود دو دیدگاه را شامل می شود، برخی خبر موثق را به طور مطلق و بعضی دیگر تنها موثقاتی را که مشهور بدان ها عمل کرده اند، معتبر می دانند؛ گروه دیگر، مخالف دسته نخست، به دلیل عدم احراز شرایط ایمان و عدالت در راوی غیر امامی مذهب، برای حدیث موثق اعتباری باور ندارند.
    در این نوشتار، افزون بر اشاره به دیدگاه های مختلف و معتقدان هر یک، دلایل باورمندان عدم اعتبار خبر موثق، مورد بحث و مداقه قرار گرفته و در نهایت، به این نکته اشارت رفته است که اختلاف مذهبی نمی تواند دلیل مطلق بر بی اعتباری خبر موثق باشد.
    کلیدواژگان: حدیث موثق، اعتبار و حجیت، اختلاف مذهبی، راویان غیر امامی
  • کاظم قاضی زاده، محدثه مقیمی نژاد داورانی صفحه 221
    حجیت فهم و تفسیر قرآن برای غیرمعصومین یا اختصاص آن به معصومین از موضوعات مورد اختلاف در میان فقها و محدثین شیعه بوده است. قائلین به حجیت فهم و تفسیر غیرمعصومین در مقابل مخالفان خود به روایاتی استناد کرده اند. در این مقاله، به بررسی دلالت برخی از این روایات می پردازیم که عبارت اند از روایاتی که امر به تمسک به قرآن کریم می کنند، روایاتی که جایگاه قرآن را در حاکمیت بیان می کنند، روایاتی که شرط نافذ بودن شروط را عدم مخالفت آن ها با قرآن کریم می دانند، روایاتی در مورد استناد معصومین به قرآن برای سرزنش افراد، روایات دال بر لزوم عرضه روایات به قرآن کریم، روایات دال بر آموزش چگونگی فهم قرآن و آموزش تفریع و استنباط احکام از آیات به اصحاب، روایتی دال بر امکان تشخیص بهترین وجه معانی قرآن برای غیرمعصومین و روایاتی دال بر حجت دانستن تفسیر قرآن به قرآن در زبان معصوم.
    کلیدواژگان: فهم قرآن، جواز تفسیر قرآن، تمسک به قرآن، روایات عرضه، حکمیت قرآن، تفسیر قرآن به قرآن
  • بمانعلی دهقان منگابادی، حسین صفری صفحه 251
    یکی از مهم ترین مباحث مورد توجه حدیث شناسان، موضوع جعل و وضع حدیث است. در مورد علل و انگیزه های جعل حدیث، آرای گوناگونی اظهار شده است. «زندقه گرایی» به عنوان یک جریان مخرب و تاثیرگذار در اسلام مورد توجه ناقدان حدیث قرار گرفته است. با این همه، بررسی واژه «زندقه و زنادقه» نشان می دهد که این دو واژه در متون اسلامی به معانی گوناگونی به کار رفته است. در پاره ای موارد به طور خاص درباره پیروان ادیان ایرانی همچون مانویان و گاهی به صورت عام بر پیروان مکاتب فکری، فلسفی، کلامی، فرقه ای، سیاسی و فرهنگی و بعضا مخالف اسلام حمل شده است. در این نوشتار، ضمن بیان مراد حدیث شناسان از مفهوم واژه «زندیق و زندقه» به مهم ترین اغراض زنادقه در جعل و وضع احادیث اشاره شده است.
    کلیدواژگان: حدیث، جعل حدیث، زندیق، زندقه، زنادقه
  • صفحه 277
|
  • Bibi Sā, Dā, T. Razi Bahā, Bā, Di, MasŪ, Mah Ali Bakhshi Page 7
    Considering the inseparable connection of the people of the household of the Prophet and the Quran and their role in attaining Quranic knowledge, understanding the Quranic discourses of the Imams is of utmost importance.We have 275 Quranic traditions narrated by Imam Musa al-Kadhim and this article is an attempt to discuss the types of these traditions. The Quranic traditions by Imam al-Kadhim may be divided into the following types: 1. Interpretative Traditions, 2. Explanatory Traditions, 3. Comparative tradition, 4. Evidential traditions, and 5. Traditions related to Quranic sciences.The highest Quranic traditions of the Imam are interpretative traditions which are 112 in number and explain the exoteric meaning of the verses. The time of Imam al-Kadhim coincides with the presence of different jurisprudential and theological schools. Therefore, bringing evidence from the texts and implications of the verses of the Quran constitutes a major part of the Quranic speeches of Imam al-Kadhim with 81 traditions. On the other hand, the explanatory traditions with 39 traditions explain the esoteric meaning, and the comparative traditions with 26 traditions explain the implications of the verses. The shortest part of the Quranic discourses of the Imam are traditions related to Quranic sciences which are 17 in number.
  • Muhammad Ali Mahdavi Rād., Mohsin Rafat Page 31
    One of the Commentaries on Nahj al-Balagheh is the Commentary of Ibn Abi al-Hadid al-Mutazili. In this work, in his explanation of the speeches of the commander of the faithful he has employed certain constituents in order to make the explanation of the speeches of the Imam interesting. His interpretation of Nahj al-Balagheh is precise and is founded on certain principles. The present article is an attempt to show that in his commentary he has been an imitator and mainly a narrator; nevertheless has explained the speeches of the commander of the faithful according to his own judgment. In this paper besides exploring the important constituents of the commentary of Ibn Abi al-Hadid, such as locating the common important elements in the commentary like the internal and external atmosphere of the narration, the researchers have discussed his hadith methodology, explaining that he has benefitted in his commentary of the traditions and also hadith of the Prophet, the companions and followers to show their similarity with the speeches of the Imam, and also he has referred to narrations to explain the words, terms, the inflections, etc. Moreover, he has also used the traditions related from the Immaculate Imams in his commentary. It is important to note that he in regard of the traditions concerned with moral issues he shows no much scholarship, but he shows himself no less than a profound critic and scholar in the respect of historical or theological traditions.
  • Ali Muhammad Mir Jalili Page 79
    One of the important issues in understanding hadith is to consider the defective traditions and distinguishing them from sounds traditions. Knowing defective traditions needs exact information and necessary expertise in the knowledge of hadith, and only the specialists in the science of hadith and scholars who are completely familiar with the documents and texts of traditions can distinguish the defective traditions. In this article the different kinds of the causes of hadith and the way of knowing them have been discussed, and some examples of defective traditions are given. The following issues are among the signs of defect in hadith:1. It is narrated only by one person.2. The tradition apparently has a linked chain of transmitters, but during the study it becomes clear some of the transmitters have been omitted.3. The tradition is apparently has connected chain of transmitters, but in fact it is unconnected and connected only in form.4. The text of the hadith is mixed with the text of another tradition or the document of one hadith comes within the document of another tradition.5. The narrator while relating the hadith errs and corrupts the hadith, for example he adds a word or a sentence to the tradition.6. Dividing the tradition in cases where the omitted part and the mentioned part share the same meaning.
  • Sayyid Rezā, Moaddab, Hamid Rezā, Yunisi Page 115
    This article is an attempt to support the theory of “the verbal and spiritual revelation of the holy Quran” simultaneously by Allah the Exalted on the basis of the traditions narrated in Shiite sources. Moreover, on the basis of the stress traditions put on the revelation of the holy Quran in a special language and explaining the two terms “verse and meaning” in regard of the revelation of the Quran, the existence of the clear and ambiguous verses, and also attributing the revelation of the Quran to the Exalted Allah it is argued that the holy Prophet, peace be upon him and his household, had no verbal or spiritual intervention with the revelation of the verses or their announcement to people.
  • Hāmid Poor Rostami Page 135
    Nahj al-Balagheh which is the mirror of the thought of the speaking Quran and the speaker of the Quran, namely Ali, the Commander of the Faithful, is a great and invaluable book, whose beautiful form and deep thoughts have distinguished it from other works. Since the conception and emergence of this work a special interest has been shown in editing it and extracting its knowledge. Chronologically the textual editions of Nahj al-Balagheh (text only) and its annotated editions (text along with commentary) can be divided into three groups: 1. Early editions, 2. Recent editions, and 3. Contemporary editions.Evidently the base in the study of the rate and credibility of the sources is the early textual and annotated editions, since recent and contemporary editions of Nahj al-Balagheh are based on earlier editions. But it is important to note that remarkable differences exist among contemporary editions, namely those of Abdu and Subhi Salih, and early and even recent editions. More importantly, it seems the text of most translations of Nahj al-Balagheh is based on the editions of Abdu and Subhi Salih and are influenced by them. This issue has caused some problems and errors in the text, translation and explanation of Nahj al-Balagheh among the contemporaries and there is evidence that there are certain expressions in the editions of Abdu and Subhi Salih which in consequence are found in many other editions and Persian translations which in earlier and even recent editions are either not mentioned or mentioned differently. This article explores and analyses the mentioned cases and some evidence of that which is mentioned.
  • Muhammad Kāzim Shākir, Fātimah Sādāt Mosavi Harami Page 159
    The God-like creation of man for the first time was mentioned in the teachings of Torah. According to Genesis God has created man on His image, which is also mentioned in Christian special texts. The important question in the view of both Testaments is that there is a direct relationship between the creation of man on the image of God and man’s dominance and sway over all other creatures of the world. This teaching is also mentioned in Islamic texts, by both Sunni and Shiite, and so often that traditions such as “Allah has created man on his image” are remarkable in number. The main question here is whether this teaching in Islamic texts is taken from Judo-Christian texts and has entered texts of hadith or it is rooted in the wide zone of Islamic thoughts and teachings. This article first has a glance at what is mentioned in this regard in Judo-Christian texts and then discusses the status of the documents and evidence of this hadith from the viewpoint of Muslim Scholars. Finally tracing the thoughts of the Muslim mystics who have used this hadith to explain one of their most important theories, namely the theory of the Perfect Man, the researchers come to this conclusion that merely the existence of some common teachings in different religions does not prove that particular teaching to be taken from one of them. The creation of man on the image of God is one of the deepest teachings which have been introduced in Ibrahimic religions without indicating the indebtedness of later religions to earlier religions in this regard.
  • Hamid Bāqiri, Muhammad Kāzim Rahmān Sitāyish Page 185
    The study and investigation of the credibility of reliable tradition due its many instances in the sources of Shiite hadith has a remarkable importance. In a general view the Shiite scholars can be divided into two groups. First, a group that admits the credibility of reliable hadith, which is divided further into those who give absolute credit to reliable tradition and those who acknowledge only those reliable traditions which are treated as widely known and acknowledged. The second group acts differently from the first group, that is, because they cannot be certain that the non-Shiite narrators can meet the requirements of belief and justice they cannot give credit to reliable hadith.In this article besides referring to different views and the attitudes of their followers, the reasons of those who give no credit to reliable tradition have been discussed and at the end it is mentioned that religious difference cannot be an absolute reason for rejecting the credibility of reliable tradition.
  • Kāzim Qāzi Zādeh, Muhadditheh Moqimi Nejād Dāwarāni Page 221
    Whether understanding and interpreting the holy Quran by the other than the immaculate Imams is valid or it is restricted to the immaculate is one of the subjects of disagreement among the Shiite theologians and traditionists. Those who believe in the validity of the understanding and interpretation of the holy Quran by other than the immaculate Imams as evidence refer to some traditions. In this article the researchers discuss the meaning of some of these traditions, traditions which order people to stick to the Quran, discuss the position of the Quran in judgment, show that the essential requirement of all conditions is their agreement with the holy Quran, explain that the Immaculate Imams turn to the Quran in reproaching a person, stress the necessity of judging the traditions according to the holy Quran, teach the way of understanding the Quran and inferring the religious terms from the verses, teach how to discern the best meaning of the Quran for people other than the immaculate Imams, and indicate the authority of the interpretation of the Imams of the holy Quran.
  • Bemā, Nali Dihqā, N. Mangā, Bā, Di, Hussein Safari Page 251
    One of the major concerns of the scholars of hadith is the important question of fabricating and inventing hadith. Of the reasons and motives behind fabricating hadith different views have been expressed. “Freethinking” as one of the destructive and influential movements in Islam has been the centre of attraction for the students of hadith. Nevertheless, the terms free thinking and free thinkers show that these two terms in Islamic texts have been used to reflect different meanings. In some cases it is used mainly for the followers of Iranian religions, such as Manicheans, in some other cases it is used in a general sense for the followers of the intellectual, philosophical, theological, sectarian, political and cultural schools, and in others for those who oppose Islam. In this article, besides explaining the intention of the scholars of hadith of the terms free thinking and free thinkers, the most important aims of the free thinkers in inventing and fabricating hadith are discussed.